Audioslaven » Stephen King - Duma Key
Stephen King - Duma Key

Posted by Alex on Saturday 31 January 2009


Etter mye om og men, har jeg omsider kommet gjennom Stephen Kings siste roman, Duma Key. Her følger vi Edgar Freemantle, en suksessrik byggemann, som etter en ulykke som kostet ham den ene armen, ekteskapet og nesten livet, flytter til Florida-kysten og begynner å male. Han oppdager etterhvert at han har et latent talent han greier å tappe på Duma Key, men talentet er (selvsagt) ikke bare hans, og fører med seg både gleder og sorger.

Stephen King har, etter ulykken sin, tydeligvis endret litt på hvordan han skriver. Eller nærmere bestemt hva han skriver. Han skriver fortsatt grøssere, men der hvor de tidligere i stor grad har handlet om “ytre grøss”, det vil si monstere og andre uhumskheter, og personer som mister kontroll over begivenhetene, handler de nå i større grad om “indre grøss”, hvor tapet av kontroll skjer like mye på det mentale planet. Den mest interessante figuren i boka er ikke noen av hovedpersonene, men en bifigur, den demente Elizabeth Eastlake. Vi får se hvordan Alzheimers påvirker henne, og hvordan hun takler det, og ikke minst hvor klar hun er over sin egen tilstand. Men nå har jeg alltid syntes at de mest interessante elementene i Kings bøker ikke er grøssene, men personene.

Og når det er sagt, er Edgar en interessant figur i seg selv. I den første delen av boka følger vi ham gjennom rehabiliteringen, både fysisk og psykisk, og vi følger ham etterhvert som talentet for maling kommer mer og mer ut, med litt hjelp (en smule selvbiografisk?) . Denne delen, sammen med delene om Eastlake, er helt klart bokas beste, og det er derfor litt synd at disse elementene forsvinner helt omtrent halvveis i boka. Etter det punktet blir vi kun presentert for lite effektivt grøss og plottwister King allerede har avslørt gjennom gjentatte frempek.

Dette til tross, boka er spennende nok til at jeg leste gjennom den til siste side. Den holder ikke like høy kvalitet som det King gjorde før, men den er definitivt mange hakk bedre enn mye annet han har gjort i det siste. Se litt på den om du får muligheten.

I morgen kommer forresten en ny spillanmeldelse; Final Fantasy Tactics: The War of The Lions, så stikk innom en tur da og.

Ingen har kommentert dette innlegget ennå.

Legg igjen en kommentar

(Må fylles ut)

(Må fylles ut)