Spill og salgstall og sånt

Posted by Alex on Tuesday 7 April 2009


wiiJeg kom til å tenke på en ting her om dagen. Ifølge Wikipedia, er Wii Play det bestselgende konsollspillet noen sinne (hvis vi ikke regner med sammenlagte tall for Nintendogs eller spill som følger med konsoller i bundles), med ca. 21 millioner solgte spill. Når vi da tenker på at vi er rundt 6 milliarder folk her på kloden, vil litt kjapp regning vise at det er solgt 3,5 kopier av Wii Play per 1000 personer. Det er egentlig temmelig imponerende. Hvis vi regner med spill som kommer i bundles, tar Wii Sports ledelsen med ca. 40,5 millioner solgte spill, eller omtrent 7 per 1000. Det er ganske mye.

Med tanke på hvor mye fattigdom det er rundt om i verden, og Nintendos klager på hvor stort piratmarkedet er i Kina og Sør-Amerika, kan man begynne å lure på hvor mange av disse spillene som er her i vesten, og hvor mye større tettheten er her enn det estimatet jeg ga tidligere. Det virker som at de fleste tallene for salg av spill og konsoller hovedsaklig kommer fra Japan, Europa og Nord-Amerika, ihvertfall for enkelte spill, med det er uvisst om dette gjelder for alle. Men hvis vi for tankeeksperimentets skyld går ut fra at det stemmer, kommer vi frem til at av de rundt 1,4 milliardene (alle tall fortsatt hentet fra Wiki) som bor i de tre områdene , har omtrent 15 av 1000 Wii Play, og omtrent 30 av 1000 Wii Sports.

I og med at Wii Sports kun blir solgt sammen med Wii, utenom i Japan og Sør-Korea (takk til Ingar for opplysningen) , og at salgstallene til Wii sammenfaller godt med salgstallene til Wii Sports (i hvilken grad kilden er pålitelig er en annen sak), blir konklusjonen at omtrent 3 av hundre i Europa, Japan og Nord-Amerika har en Wii i huset. Og folk trodde at Wiien kom til å bli en fiasko?

(For å ta steget bort fra grensen mellom spekulasjon og fri fantasi, og helt over i fri fantasi, kan vi tenke oss at i og med at Wii blir markedsført som en familiekonsoll, bruke kjernefamilien med sine to foreldre og 1,6 barn som verktøy for å finne ut hvor stor tettheten er mtp. husholdninger. Hvis ikke regnestykket mitt er helt feil, kommer vi frem til at en av rundt 28 husholdninger har en Wii stående. Det må jo være enda mer imponerende?).

Noen andre som har filosofert rundt dette?

2 Comments for 'Spill og salgstall og sånt'

 1.  
  April 16, 2009 | 12:24 pm
   

  Nå skal det sies at Wii Sports ikke følger med i noen bundle i Japan, men selges seperat. Altså må man regne totalt antall solgte Wii-maskiner i verden og trekke fra de solgt i Japan, før man kan begynne å regne på hvor mange som har fått med Wii Sports i bundles. Uansett blir antall Wii Sports mindre enn 7/1000.

  Det jeg ofte har lurt på, er hvor mange personer man faktisk når pr solgte spill. Hvor mange får spilt et spill som er solgt i en million eksemplar? Folk låner jo av hverandre, spiller med søsken og piratkopierer. Altså må jo antallet personer som spiller pr spill være høyere enn antallet solgte spill. Men hvordan finner man tall på noe slikt? Det er litt verre…

 2.  
  Alex
  April 16, 2009 | 8:41 pm
   

  Det var egentlig ikke hvor mange Wii Sports-bundles som var solgt som var poenget, men hvor mange spill totalt, og det er fortsatt 40,5 millioner ifølge wiki. Men jeg fant ut at det hadde vært litt urettferdig å kun snakke om Wii Sports, i og med at det blir solgt i bundles de fleste stedene, slik at det jo har en litt urettferdig fordel.

  Når det gjelder piratkopiering, låning, etc, er vel det nesten tilnærmet umulig å regne ut. Folk som låner piratkopierer, folk som låner, kjøper, og det samme gjelder jo for piratkopiering og. Dette medfører jo at statistikken for bl.a tap på grunn av piratkopiering ikke blir helt riktig.

  Jeg tror også at graden et spill når ut til andre enn de som kjøper det, avhenger veldig mye av hvilken type spill det er. Enkelte spill er kanskje ikke så interessante å låne, selv om de har solgt bra, mens andre vil man ikke låne bort (jeg lånte bort FFVII en gang, og enden på visa der var at jeg måte begynne å lete etter et nytt eksemplar).

  En annen faktor som burde være med i en slik beregning, er jo bruktsalg. Alle PS1-spillene og de fleste PS2-spillene jeg har kjøpt det siste året, har jo vært bruktspill, og jeg er nok langt ifra den eneste som tråler brukthyllene i butikker på jakt etter gode spill til gode priser.

  Edit: Nå så jeg hvilken feil du tok meg på. Det at Wii Sports ikke blir solgt i bundles i Japan, betyr da en av to ting: Enten, så har Wii Sports solgt utrolig godt i Japan, og salgstallene for Wii trenger ikke å justeres, eller så har Wiien solgt bedre i disse regionene enn mitt estimat, og Wii-tettheten er da enda mer imponerende.

Legg igjen en kommentar

(Må fylles ut)

(Må fylles ut)